Κολπική Ατροφία


LINE

Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση της κολπικής ατροφίας αφού το κολπικό επιθήλιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μεταβολές των επιπέδων τους.

Συνήθως εμφανίζεται σε διάστημα 4-5 ετών μετά την εμμηνόπαυση και αφορά πάνω από το 50% των γυναικών. Σε αντίθεση με τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που είναι συνήθως παροδικά η κολπική ατροφία μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα και την ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, μόνο 1 στις 4 γυναίκες αναζητά ιατρική βοήθεια, η οποία συχνά οδηγεί σε υποεκτίμηση της διαταραχής. Η αίσθηση της ασθενούς είναι υποκειμενική και συχνά επιβάλλεται από διάφορους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Οι κύριες αλλαγές οφείλονται σε μορφολογικές αλλαγές στον κολπικό βλεννογόνο όπως λέπτυνση του επιθηλίου και απώλεια κολπικών πτυχών, επιπρόσθετα υποστροφή της αιματικής ροής και των εκκρίσεων που οδηγούν σε μεταβολές στη χλωρίδα του κόλπου.

Με την σειρά τους οδηγούν σε μείωση της συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος και μεταβολές στο pH που κάνουν τον κόλπο πιο ευπαθή σε μικρόβια. Από την σκοπιά της σεξουαλικής δραστηριότητας όλα αυτά επιδρούν στην ποιότητα αυτής οδηγώντας ανάμεσα σε άλλα, σε δυσπαρεύνια, κολπορραγία και μεταβολή της σεξουαλικής ανταπόκρισης.


Αν απαντήσετε ναι σε μία από τις ακόλουθες ερωτήσεις κλείστε τώρα το ραντεβού από κοντά με μια από τις ιατρικές συμβούλους μας. Θα ακούσει με προσοχή τις ανησυχίες σας και τις επιδιώξεις σας, θα σας εξηγήσει πως μπορείτε να επωφεληθείτε από τις μη-επεμβατικές θεραπείες κατά της κολπικής ατροφίας στα εξειδικευμένα ιατρεία μας IQ Vaginal Rejuvenation:

  • Υποφέρετε συχνά από μυκητιάσιακές αιδοιοκολπίτιδες;
  • Νιώθετε απώλεια λίπανσης στην περιοχή;
  • Υποφέρετε από ενοχλητικό κνησμό, ερεθισμό και πόνο;
  • Νιώθετε τον κόλπο σας ξηρό κατά την διάρκεια του σεξ;