Πυελική χαλάρωση


Ακράτεια Ούρων


LINE

Οι συνηθέστερες μορφές ακράτειας ούρων είναι:

Η ακράτεια ούρων είναι η κατάσταση εκείνη που χαρακτηρίζεται από ακούσια απώλεια ούρων από το έξω στόμιο της ουρήθρας και πιθανολογείται ότι οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν στην ανατομία του ουροποιητικού συστήματος, στους μύες ή στα νεύρα που ελέγχουν αυτούς τους μύες.

Η συγκεκριμένη διαταραχή αφορά κατά κύριο λόγο το γυναικείο πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας καθώς τα αίτια ποικίλλουν. Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας αποτελεί η εμμηνόπαυση καθώς η μειωμένη παραγωγή ορμονών αλλά και οιστρογόνων σε συνδυασμό με την φθίνουσα ωοθηκική λειτουργία συντελεί στην απώλεια ούρων.

Οι επιπτώσεις της ακράτειας ούρων στον ψυχισμό και τις κοινωνικές αλλά και προσωπικές δραστηριότητες των γυναικών είναι τεράστιες καθώς οι γυναίκες ντρέπονται για αυτό που τους συμβαίνει, δεν νιώθουν άνετα να το μοιραστούν με κάποιον άλλο και απομονώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Το κυριότερο όμως είναι ότι διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό μη γνωρίζοντας ότι υπάρχει θεραπεία και όχι προσωρινή λύση.

Ακράτεια Ούρων από προσπάθεια

ή αλλιώς ακράτεια μετά τον τοκετό

Πολλές γυναίκες μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό αντιμετωπίζουν δυσκολία στη "συγκράτηση" ούρων από την ουρήθρα όταν υπάρχει πίεση στην ουροδόχο κύστη.

Αυτό συμβαίνει καθώς κατά την διάρκεια του τοκετού οι μύες της πυέλου χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να χάνουν την δύναμή τους, οι ιστοί του κόλπου διατείνονται, οι μύες του πυελικού τοιχώματος χαλαρώνουν, με συνέπεια να προκαλείται χαλαρότητα των γεννητικών οργάνων, να αποδυναμώνεται – χαλαρώνει ο σφιγκτήρας της κύστης και να προκαλείται απώλεια ούρων όταν ασκείται κάποιου είδους πίεση όπως φτέρνισμα, γέλιο στην ουροδόχο κύστη.



Διαβάστε Περισσότερα
Ακράτεια Ούρων από Έπειξη

ή αλλιώς Επιτακτική Ακράτεια Ούρων

Οι γυναίκες που πάσχουν από αυτή την διαταραχή βιώνουν το αίσθημα της «επείγουσας» ανάγκης για ούρηση λόγω έντονων ανεξέλεγκτων συσπάσεων της κύστης. Το αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι δυσάρεστο καθώς υπάρχει απώλεια ούρων αφού το άτομο δεν προλαβαίνει να συγκρατηθεί ή να μεταβεί στην τουαλέτα.

Αυτό αρκετές φορές συμβαίνει ακόμα και όταν η ποσότητα των ούρων στην ουροδόχο κύστη δεν είναι μεγάλη. Η κύστη που παρουσιάζει ανεξέλεγκτες συσπάσεις και ευθύνεται για το αίσθημα της «επείγουσας» ανάγκης για ούρηση ονομάζεται "υπερδραστήριος κύστη".



Διαβάστε Περισσότερα