Κολπική Χαλάρωση


Η κολπική χαλάρωση δεν είναι κάτι που έρχεται μόνο με τα χρόνια

LINE
Η Κολπική Χαλάρωση εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών κυρίως λόγω φυσιολογικού τοκετού ή αυξομείωσης βάρους, καταστάσεις οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τα κολπικά τοιχώματα και φυσικά επηρεάζουν τη σφριγηλότητα,την ελαστικότητα αλλά και την υγρασία του κόλπου.

Ο κόλπος της γυναίκας νεαρής ηλικίας είναι ένα παντοδύναμο όργανο με ισχυρή επένδυση βλεννογόνου, ικανός να αναγεννά κολλαγόνο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του συνδετικού ιστού.
Παράλληλα, το κολλαγόνο αποτελεί ένα από τα δομικά στοιχεία του υγιούς δέρματος και ιστού και συμβάλλει στην ενίσχυση και σύσφιξη του κολπικού τοιχώματος.
Αν παρουσιάζετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, επισκεφθείτε τα εξειδικευμένα ιατρεία μας IQ Intensive Quality Vaginal Rejuvenation, καθώς είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από Κολπική Χαλάρωση και η εξειδικευμένη ομάδα μας μπορεί να σας δώσει λύση:

  • Κολπικός ερεθισμός με φαγούρα και καύση
  • Ξηρότητα
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία)
  • Χαμηλό pH του κόλπου, καθιστώντας το περιβάλλον ανοικτό σε λοίμωξη
  • Aκράτεια ούρων λόγω εξασθενημένου κολπικού βλεννογόνου
Τα κολπικά τοιχώματα αποτελούνται από πυκνό συνδετικό ιστό με αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Με την πάροδο του χρόνου, λόγω εγκυμοσύνης ή κάποιου τραύματος κατά τη διάρκεια φυσιολογικού τοκετού, κακής στάσης του σώματος, έλλειψης δύναμης στους πυελικούς μύες, ορμονικές διαταραχές, τα κολπικά τοιχώματα μπορούν να χάσουν την τονικότητά τους και να χαλαρώσουν.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να παρατηρηθεί μετά από φυσιολογικό τοκετό, όπου οι ίνες του συνδετικού ιστού εκτείνονται και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, ειδικά σε εκείνες με τραυματικές γέννες. Ωστόσο εμφανίζεται περισσότερο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που γεννούν φυσιολογικά, καθώς τα κύτταρα του κόλπου τους είναι λιγότερο «παραγωγικά» όσον αφορά την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μετά τον τοκετό. Αντίθετα, στις νεαρότερες γυναίκες οι κολπικοί μύες επανέρχονται γρηγορότερα και πληρέστερα, γεγονός που καθίσταται πλεονέκτημα για όσες γίνονται μητέρες σε νεαρή ηλικία.

Το αιδοίο μπορεί επίσης να εκταθεί κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, προκαλώντας χαλάρωση στα κολπικά χείλη. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο στην υγεία, ωστόσο η έλλειψη ελαστικότητας σε αυτό τον ιστόν μπορεί να προκαλέσει μερικά δυσάρεστα προβλήματα, όπως ακράτεια ούρων και μειωμένη ικανοποίηση κατά τη διάρκεια του σεξ. Επίσης, η πρόπτωση είναι μια άλλη αιτία προβλημάτων του συνδετικού ιστού μέσα και γύρω από τον κόλπο και την πύελο.

Με την ηλικία, ο κόλπος και το αιδοίο - μαζί με όλους τους ιστούς στο γυναικείο σώμα - αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τη χαμηλότερη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τα κύτταρα.

Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα είναι ένας σημαντικός ενεργοποιητής των κυττάρων του δέρματος, καθώς τα διατηρεί υγιή και χυμώδη. Όταν μειώνονται με την εμμηνόπαυση, το δέρμα είναι ένα από τα πρώτα θύματα, γίνεται ξηρότερο, χαλαρώνει και χάνει τη δύναμή του.

Στην πραγματικότητα, ο κόλπος και το αιδοίο έχουν περισσότερα ευαίσθητα σε οιστρογόνα κύτταρα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Η ατροφία του κόλπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό, ξηρότητα και δυσφορία.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί ο αντίκτυπος που έχει στη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας η χαλάρωση του κόλπου και του αιδοίου.

Οι σεξουαλικές και ουρολογικές επιπτώσεις του διασταλμένου ή δυσλειτουργικού κολπικού και πυελικού ιστού, συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, των συνδέσμων και των μυών, δυστυχώς τυγχάνουν αρκετά μικρότερης προσοχής από όσο πρέπει.